Vacurain​

Aplicaţii ale sistemului DYKA VACURAIN 

În anii nouăzeci, societatea DYKA, unul dintre principalii producători de conducte şi fitinguri din material plastic a dezvoltat un sistem eficient de drenare a apei pluviale de pe acoperişuri, prin metoda cu vacuum. 
Estetic, practic, rentabil şi de înaltă calitate, Vacurain reprezintă soluţia ideală pentru drenarea apei de ploaie de pe suprafeţele acoperişurilor, în cadrul proiectelor care necesită condiţii speciale din punct de vedere arhitectonic şi constructiv. Sistemul cu vacuum se foloseşte cu succes pentru acoperişurile cu suprafeţe mari, cum ar fi cele ale halelor de depozitare şi de producţie, ale centrelor comerciale ş.a. În momentul umplerii 100% a conductelor cu apă, sistemul cu vacuum utilizează înălţimea obiectivului şi greutatea apei din conductele verticale. Această descoperire finlandeză, în colaborare cu producătorul scandinav de PE, a fost pusă în practică şi perfecţionată continuu. Sistemul DYKA VACURAIN reprezintă o îmbunătăţire suplimentară a sistemului cu vacuum, fiind produs din PVC-U modificat. 

DYKA VACURAIN utilizează din plin avantajele sistemului cu vacuum: 

 • dimensiunile mai mici ale conductelor asigură aspectul estetic al sistemului, facilitând mascarea conductelor de scurgere în interiorul clădirii
 • pentru proiectanţi, reprezintă o extindere a posibilităţilor, o mai bună utilizare a spaţiului interior şi o libertate arhitectonică mai mare în realizarea obiectivului
 • pentru constructori, reprezintă cheltuieli mai reduse, o montare mai rapidă, cu o reducere semnificativă a lucrărilor de terasament şi o rentabilitate mai mare a investiţiei. 

Comparativ cu sistemul din PE, VACURAIN oferă avantaje mult mai importante: : 

 • coeficientul mai mic de dilatare termică a materialului permite un sistem mai simplu de fixare şi suspendare, o tehnologie de îmbinare mai ieftină, preţuri mai mici ale materialelor şi costuri reduse de instalare
 • datorită dilataţiei libere a conductelor şi a metodei flexibile de racordare a receptorilor de terasă la conducte, prin intermediulfurtunurilor flexibile VACURAIN (invenţie brevetată de firma DYKA), se exclude solicitarea materialului în conducte şi fitinguri. Materialul are calităţi de auto-stingere. Este utilizat PVC modificat, ce are o rezistenţă mare la şocuri;
 • sistemul DYKA VACURAIN se montează foarte rapid şi simplu, fără a necesita instalaţii speciale. Riscul apariţiei erorilor de montaj este mult mai mic. 

Pentru sistemul VACURAIN, firma DYKA oferă o garanţie ,cu asigurare, de zece ani. 

 
VACURAIN este certificat în Romania 

Principiul de funcţionare al sistemului VACURAIN 

În situaţia drenării apei de ploaie de pe acoperişuri, prin metoda tradiţională, gravitaţională, gradul de umplere al conductelor este de max. 70%. Fiecare receptor de terasă dispune de o conductă verticală racordată la conductele de canalizare din pământ. În cazul sistemului cu vacuum, mai mulţi receptori de terasă sunt conectaţi la o singură ramură orizontală, terminată cu o conductă verticală. 

Cu ajutorul unui program PC, la sistemul cu vacuum, fiecare tronson al conductelor este dimensionat în aşa fel încât la o cantitate suficientă de apă (spre exemplu, în cazul unei capacităţi a aversei de 300 l/sec. x ha – standard pentru calculul debitului de apă meteorică, valabil în general în ţările europene) să apară situaţia în care, conducta este umplută 100 % cu apă, fără prezenţa aerului. Pentru umplerea completă a sistemului cu apă, trebuie îndeplinită evacuarea fără probleme a aerului. Datorită greutăţii apei din porţiunea verticală a sistemului de conducte (conductele verticale) apare fenomenul de vacuum (de sifonare), în partea superioară a sistemului. Apa din conductele verticale acţionează ca un piston, care generează vacuum în partea superioară a conductelor. Astfel are loc aspirarea apei din receptorii de terasă şi curgerea rapidă (forţată) a apei, care ia după sine şi resturile de aer, sub formă de bule. Mărimea vacuumului depinde de lungimea conductelor verticale (înălţimea clădirii) şi de diametrul conductelor din fiecare tronson. 

Un aspect important îl reprezintă împiedicarea aspirării aerului, odată cu scurgerea apei în sistem. Acest lucru este asigurat de receptorul de terasă special, VACURAIN. 

În cazul unei ploi moderate, când sistemul de conducte nu este umplut complet cu apă, sistemul funcţionează ca unul clasic, cu scurgere gravitaţională. Spre exemplu: un sistem tradiţional gravitaţional, cu un diametru al conductelor de 125 mm şi cu un nivel de umplere de 50 %, are aceeaşi capacitate ca cea a conductelor de 40 mm din sistemul VACURAIN, la o capacitate de 3 litrii de apă pe secundă. 

Referinte

 • Shopping Center Mall Maritimo - Constanta – 262 receptori, suprafata acoperis cca. 7 ha;
 • Olympian Park - Timisoara – 88 receptori, suprafata acoperis cca. 2,5 ha;
 • Mega Image Logistic Center -  Popesti Leordeni – 99 receptori, suprafata acoperis cca. 4,6 ha;
 • Millenium Logistic Parc - Popesti Leordeni – 60 receptori, suprafata acoperis cca. 1 ha;
 • Hala Tenaris-Silcotub Zalau – 55 receptori, suprafata acoperis cca. 2 ha;
 • Fabrica Honeywell Parc Industrial West Ploiesti – 91 receptori, suprafata acoperis cca.1,1 ha;